Sähkösavustin kokemuksia

Sähkösavustin kokemuks

Lue alta muutaman kuukauden käytön jälkeisiä sähkösavustin kokemuksia. Kesän tullen tullen kaksi ruuan laiton muotoa on ylitse muiden. Grillaaminen ja savustaminen. Lue miten BBQ King savustin pärjää käytössä.

Sähkösavustin

Ostin Tokamannilta ”BBQ KING Sähkösavustin 1100 W” -sähkösavustimen. Voit tutustua savustimeen tarkemmin täältä. Savustin maksoi tuolloin noin 40 euroa, eli savustin on hintahaitarin alapäässä. Näihin saa laitettua rahaa urakalla jos haluaa. Sama pätee grilleihin. Kuitenkin halusin kokeilla savustamista ja tällä ajattelin pääseväni hyvin alkuun.

Savustimen tekniset tiedot ovat alla:

 • Teho 1100 W
 • Johdon pituus 1,5 m
 • Suojausluokka: IPX4
 • Materiaali ruostumatonta terästä; materiaalivahvuus 0,6 mm
 • Mitat Ø x p): 25,5 x 45 cm
 • Toimitetaan jalat ja kahvat irrallaan
 • Vuoden takuu.

Pakkauksen mittatiedot

 • Korkeus: 27 cm
 • Leveys: 57 cm
 • Pituus: 27 cm
 • Paino: 4.9 kg

Savustinta kuvataan Tokmannin sivuilla seuraavasti:

Sähkösavustin on helppo ja nopea konsti savustamiseen. Sen tasaisen lämmön ansiosta saat aina savuherkuista juuri sopivan kypsiä. Kalan lisäksi voit savustaa lihaa ja makkaroita sekä myös kasviksia, joille kevyt savuaromi antaa mainion säväyksen.

Voit käyttää savustinta myös tavallisen uunin tapaan ilman savustuslastuja. Ruoista tippuva rasva päätyy ritilän alla olevalle rasvapellille, joka on helppo puhdistaa.

Luukun kahvan alla oleva suojapelti tekee luukun avaamisesta turvallisempaa ja helpompaa savustimen ollessa kuuma. Myös vastuksen alla on suojapelti, joka vähentää savustimen pohjan kuumenemista. Savustin täyttää EN60335-78-standardin vaatimukset.”

Olen käyttänyt savustinta lähinnä kalan savustukseen, joten käyttö uunina on jäänyt vähemmälle. Siihenkin laite kuitenkin tarpeen mukaan soveltuu.

Osto

Savustin toimitetaan laatikossa ja ensimmäisenä hommana on sen kasaaminen. Ohjeet ovat suht hyvät ja savustimen saa kyllä kasaan kun vaan malttaa lukea ohjeet. Räikkä tai vastaava 10 mm ruuvien kiristämiseen on tarpeen, samoin kuin ruuvimeisseli. Työkaluja kokoamiseen siis tarvitsee, tosin nuo ovat ns. perustavaroita joita autotallin kätköistä kyllä yleensä löytyy.

Käyttö – Sähkösavustin kokemuksia

Itse käyttö on helppoa. Purut sisään ja laite lämpiämään. Hetken päästä kala tmv. tarjottimella savustimeen ja sitten eikuin odottamaan. Savua tuo ei kovinkaan paljon tuprauttele ulos, joten käyttää voi huoletta asutuksen lähelläkin. Parvekkeella ei ehken kuitenkaan kannata alkaa savustamaan, siitä voi jo yläkerrasta palautetta tulla.

Laitteen johto ei ole kovin pitkä, joten itselläni ainakin oli tarvetta myös jatkoroikalla. Muutoin lisälaitteitta ei tarvita, toki jokin kuumaa kestävä käsine on oltava. Laite myös kuumuu aikalailla, joten lapset, koirat ja muut näplijät on hyvä pitää laitteesta loitolla.

Yhteenveto – – Sähkösavustin kokemuksia

Laite ajaa hyvin asiansa pieneen savustustarpeeseen. Toki tunnelma on hieman kliininen verrattuna ”oikeaan” savustuspönttöön nuotioneen ja muine touhuineen. Kuitenkin esim. kilon lohifileen tuolla savustaa hyvin ja onhan se hyvää vaihtelua sille perinteiselle uunilohelle. Myöskään muut työt, eli valmistelu ja siivoaminen hoituvat varsin joutuisasti, eli helppoa ja mukavaa puuhaa savustimella kokkailu on.

Laitteen itsessään laatuvaikutelma on ihan ok. Tuo tuskin isältä pojalle kestää, mutta normaalissa käytössä ongelmia tuskin tulee. Suurempia suunnittelu- tmv. virheitä en ole keksinyt, eli ihan kelpopeli tuo on. Savustuspurun määrän kanssa oikeaan osuu vain kokeilemalla. Samoin savustusaikojen. Mitään lämpötilan säätöä tmv. laitteessa ei ole, joten johto seinään ja päälle tyyppisesti tuo toimii. Kokonaisuutena sanoisin tuon olevan hyvä ostos satunnaiseen savusteluun lähiö omakotitalon pihalla. Mökille sitten kunnon pöntöt ja aikaa, siinä ehken matka on tärkeämpi kuin lopputulos.

Savustusvinkkejä lohelle:

 • Lohen kypsymiseen saa varata noin 40 min /kg
 • Sokeripala tai kaksi purun seassa antaa väriä kalalle
 • Katajanoksa purun seassa antaa myös mukavasti makua
 • Purua voi kastaa esin olueen tai viskiin. Erilaisia puruja kannattaa myös kokeilla. Perinteinen on leppä, mutta omenapuu tai vaikkapa viskitynnyrissä tehty puru on kokeilemisen arvoista.

Etusivulle