Ostin dronen – Kannattiko?

Olin pitemmän aikaa miettinyt dronen ostoa. Keväällä olikin aika laittaa ostohousut jalkaan ja suunnata kohti verkkokauppa.comia. Sieltä mukaan tarttui DJI Mavic Air paketti ja FPV -lasit. Parin kuukauden lentelyn jälkeen onkin aika pohtia kannattiko ostos. En niinkään ota kantaa laitteen ominaisuuksiin, vaan enemmänkin tuntemuksiin laitteen kanssa.

Ensivalmisteluiden jälkeen sain dronen ilmaan ostopäivän iltana. Aivan perinteisesti ”ohjeita en lue” -menetelmällä tämä ei kuitenkaan onnistunut ja muutaman kerran jouduin turvautumaan Youtuben ohjevideoihin. Kuitenkin kunhan asiasta pääsi jyvälle, ei laite loppujen lopuksi (tunnu) monimutkaiselta käyttää.

Itse lentäminen on myös helppoa. Jopa liiankin helppoa, kun muistelen nuorena lennätettyjä lennokkeja, jolloin ehjä lento oli jo saavutus. Lentämään näillä siis kyllä oppii, mutta kannattaa hetki harjoitella esim. pellon päällä tai muussa rauhallisessa ja esteettömässä paikassa.

Tekniikka muutoinkin laitteessa on kyllä uskomattoman kehittynyttä ja kyseessä onkin oikeastaan lentävä tietokone. Samoin on kameran laita. Kuva on todella vakaata ja hyvälaatuista. Toki vannoitunut kameraharrastaja haluisi enemmän säätövaraa, mutta kameraa on pakko kehua. 

Laite itsessään on kaikkinensa kehuttava. Akku kestää parisenkymmentä minuuttia, joten vara-akkuun kannattaa investoida, jos haluaa vähänkin pidempää kuvausaikaa. Ohjaimeen tarvitsee lisäksi puhelimen tai pienen tabletin, joka toimii näyttönä lentäessä.

Entäs ne miinukset? Ensimmäisenä tietysti vastaan tulee hinta. Hintaa laitteella kaikkinensa on kuitenkin lähemmäs tuhat euroa, joten aivan halvasta ”lelusta” ei ole kysymys. Miinuksia itse laitteesta on hankala löytää ja se toimii kuvauskopterina todella hyvin. Suurin miinus tuleekin itse käyttötarkoituksesesta. Koska lentäminen on suht helppoa, ei itse lentämisestä suurta iloa saa. Tosin tämä voi johtua myös siitä, että lensin dronea suht varovasti ja ”tylsästi”.

Kuvauksen puolesta taas aluksi on todella hienoa päästä ottamaan kuvia korkealta ilmasta (150 m tuntuu todellakin korkealta) ja tekemään hienoja videoita mm. laitteen automaattisilla tiloilla. Sitten kuitenkin tulee vastaan sama kuin aikanaan action -kameran kanssa. Kuvattava alkaa loppua ja mieleen hiipii ahdistus kalliista laitteesta pölyttämässä hyllyssä. Siispä lopputuloksena päädyin myymään dronen Tori.fi:ssä. Mavicin vehkeissä on se etu, että niille löytyy hyvin jälkimarkkinoita ja niinpä kopteri oli myynnissä noin vuorokauden ennen kuin sille löytyi ostaja.Laina heti – Katso vertailu

Kannattiko ostos siis? Kyllä se kannatti, vaikka laitteen pois myinkin. Oli mukava kokeilla rauhassa hyvää dronea ja mitä sillä voi tehdä. Vaikkakin uuden ostaminen ja sen myyminen käytettynä aiheuttaa väistämättä pienen loven kukkaroon. Droneja saa huomattavasti halvemmallakin ja näilläkin lentelyä sekä kuvausta voi toki kokeilla. Tällöin ei ainakaan lentäessä ole aina mielenpäällä, että siellä lentää taivaalla tuhat euroa. Tosin en usko halvempien laitteiden pääsevän läheskään samaan kuin Mavicin vehkeet, eli vaikkapa käytettynä tuollaisen ostaminen voi olla viisas ratkaisu.

Muistathan lukea lainavertailumme jos tarvitset rahoitusta dronen hankintaan. Lue tästä.

Uncategorized

1 Comment Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: