Miten valita puhelin?

Ensimmäisenä tulee pohtia omaa tarvetta puhelimelle. Onko esimerkiksi akunkesto tärkeä asia tai tulisiko puhelimessa olla vaikkapa hyvä kamera. Toinen merkittävä tekijä on hinta. Puhelimissa hinta määrittää varsin paljon tuotteen ominaisuuksia. Toisaalta liiastakaan ei kannata maksaa. Jos puhelin tulee vain puheluiden soittamiseen ja satunnaiseen netin selailuun, ei laitteeseen kannata investoida tonneja.

Hintaluokat

Puhelimet tuppaavat asettumaan neljään eri kategoriaan. Ensimmäisessä kategoriassa on aivan peruspuhelimet, joilla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä. Nämä maksavat yleensä muutamia kymppejä.

Toisessa kategoriassa taas ovat edullisemman hintaluokan älypuhelimet. Näiden kustannus on alle 200 euroa. Puhelimissa on yleensä varsin samoja ominaisuuksia kuin kalliimmissa puhelimissa, mutta ne ovat hitaampia ja esimerkiksi kameran laatu on heikompi. Kuitenkin nämä ovat hyviä valintoja esimerkiksi ensimmäiseksi puhelimeksi tai jos puhelinta käytetään satunnaisesti vaikkapa netin selailuun.

Kolmas kategoria onkin sitten laaja ja tarjontaa on paljon. Tällöin puhutaan keskiluokan puhelimesta ja hintaluokka on muutaman satasen. Puhelimet ovat varsin hyviä ja useimmille ominaisuuksiltaan riittäviä. Suorituskyky hintaluokassa on myös hyvin usein riittävä.

Suurimpana erona edullisiin puhelimiin on yleensä komponenttien laatu. Esimerkiksi kamera on yleisesti keskiluokan puhelimissa edullisia parempi. Lippulaivamalleihin verrattuna yleisesti tarvittavat ominaisuudet puhelimesta kuitenkin löytyvät.

Viimeinen ja kallein luokka on valmistajien lippulaivamallit. Nämä voivat maksaa jopa yli tuhat euroa. Näissä laitteissa tekniikka on viimeisintä, mutta toisaalta monesti mennään jo hifistelyn puolelle.

Useimmille käyttäjille oiva valinta on keskiluokan puhelin, joka toimii sujuvasti, mutta on vielä kustannuksiltaan kohtuullinen.

Merkki ja käyttöjärjestelmä

Puhelimien merkki yleisesti määrittää myös puhelimen käyttöjärjestelmän. iPhoneissa käyttöjärjestelmä on Applen iOS, Microsoftissa Windows Mobile OS ja monissa muissa puhelimissa käytetään Googlen Androidia. Satunnaisesti vastaan tulee myös muita käyttöjärjestelmiä.

Käyttöjärjestelmien paremmuudesta on käyty varsin paljon keskustelua. Lopputulos lienee makuasia, mutta Android ja iOS ovat kärkisijojen jakajat. Selkein syy käyttäjälle on monien aplikaatioden tuki näille käyttöjärjestelmille. Lähes kaikki merkittävät sovellukset ovatkin saataville näille kahdelle käyttöjärjestelmälle. Windowsille sovelluksia on saatavilla huomattavasti heikommin.

Applen iOS käyttöjärjestelmän etuna pidetään sen helppoutta. Kaikki toimiikin jouhevasti, mutta kääntöpuolena on iOS laitteiden yhdistettävyys muihin kuin Applen laitteisiin on huonompi. Android taas toimii yleensä paremmin kolmannen osapuolien laitteiden kanssa. Android on myös muokattavampi kuin iOS.

Käyttöjärjestelmän valinta riippuu usein tottumuksesta ja mitä muita laitteita puhelimeen kytketään. Kaksi selkeää markkinajohtajaa ovat Applen iOS ja Googlen Android.

Komponentit

Näyttö

Puhelimen näytössä kaksi selkeintä valintaa on koko ja tarkkuus. Älypuhelimien näytön koko asettuu yleisesti neljän ja kuuden tuuman väliin. Koolla on plussat ja miinukset, isolle näytölle mahtuu enemmän sisältöä, mutta tällöin myös puhelimen koko yleensä kasvaa. Näytön koko ei kuitenkaan suoraan kerro puhelimen kokoa. Iso näyttä vaatii myös käyttöön kahta kättä, kun taas pienenpää näyttöä voi käyttää yhdelläkin kädellä.

Näytön tarkkuus taas kertoo kuinka monta pikseliä näytöllä on. Tässä isompi on parempi ja jos puhelinta käytetään esimerkiksi videoiden katseluun, on näytön resoluution hyvä olla 1920 x 1080 luokkaa.

Laadukas näyttöpaneeli parantaa myös näytön muita ominaisuuksia, kuten kuinka näyttö toistaa värejä ja millainen katselukulma näytössä on.

Hyvä näytön koko riippuu käyttäjän mieltymyksistä. Näytön tarkkuuteen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota.

Akku

Akkujen kapasiteetti ilmoitetaan milliamppeeritunteina (mAh). Akkujen kapasiteetti alkaa noin 1000 ja jatkuu noin 4000 mAh asti. Suurempi lukema toki tarkoittaa suurempaa kapasiteettia, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti kerro itse puhelimen akun kestosta juurikaan. Tähän vaikuttaa paljon puhelimen käyttö ja komponentit. Lähtökohtana voi pitää sitä, että normaalikäytössä älypuhelimen akun tulisi kestää päivän. Peruspuhelimissa akun kesto voi olla useitakin päiviä, koska näissä mm. näyttö on huomattavasti pienempi.

mAh luku kertoo akun kapasiteetin, mutta luku ei ole vertailukelpoinen eri mallien välillä. Tässäkin kuitenkin suurempi luku on lähtökohtaisesti parempi.

Kamera

Ensimmäinen kamerasta kerrottava asia on yleensä megapikselit (MP). Tämä luku kertoo kuvassa olevien pikselien määrän, eli kuinka tarkka kuva on. Yleisesti pääkameran luku on yli viiden. Luku ei kuitenkaan suoraan kerro kameran laadusta, vaan kuvan pikselien määrästä.

Kamerassa tärkeää on tarkastella valovoimaisuutta, eli f-lukua. Erot kameroissa tulevatkin esiin vaikkapa sisällä hämärässä otetuissa kuvissa. Tässä taas pienempi luku on parempi. Alle kahden oleva f-luku kertoo jo puhelimelle hyvästä valovoimaisuudesta.

Hyvässä kamerassa on myös kuvanvakaja, joka poistaa pieniä tärinöitä kuvasta. Halvimpien puhelimien kameroissa heikkoutena voi olla myös mm. hidas tarkennus, jolloin nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaaminen on hankalaa.

Megapikselit kertovat kuvan tarkkuudesta, mutta ei suoraan kameran laadusta. Kiinnitä huomiota myös f-lukuun.

Prosessori ja teho

Lähtökohtana voidaan sanoa, että mitä nopeampi prosessori ja mitä enemmän ytimiä, sen tehokkaampi puhelin on. Tehon (puutteen) huomaa kuitenkin yleensä esimerkiksi pelatessa. Itse käyttö on jouhevempaa tehokkaalla puhelimella ja tällöin sovelluksia voi olla useampi auki samaan aikaan.

Teholla on merkitystä esimerkiksi pelatessa pelejä. Peruskäytössä tehokas puhelin on jouhevampi käyttää ja se vastaa hyvin komentoihin.

Tallennustila

Puhelimessa on yleensä jonkin verran omaa muistia. Joihinkin malleihin tätä voi laajentaa lisäämällä puhelimeen muistikortin. Tallennustilan osalta isompi on selkeästi parempi ja muistikortin käytön mahdollisuus ehdoton plussa.

Tallennustila ilmoitetaan GB:ssä. Jos puhelimeen ladataan paljon sovelluksia ja otetaan kuvia sekä videoita, on esim. 32 GB varsin vähän.

Jos kännykällä otetaan esim. videoita, loppuu tallennustila helposti kesken. Mahdollisuus ulkoiseen muistikorttiin on iso etu.

Mitä siis ostaa?

Viisas ostos useammalle on keskiluokan puhelin. Näissä ominaisuudet ovat usein riittävät, mutta käyttö on kuitenkin mukavaa ja sujuvaa. Myös edellisen vuosien lippulaivapuhelimien hinnat tippuvat varsin nopeasti, joten näkin ovat varteen otettavia vaihtoehtoja. Kalliimmalla saa viimeisintä huutoa olevan puhelimen ja halvalla suht toimivan perusluurin.

Muistathan katsoa myös liittymävertailumme.

Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s