Miten valita tulostin?

Tulostimen valinnassa kannattaa ensimmäisenä miettiä mihin tarpeeseen tulostin tulee. Tulostetaanko mustavalkoisia dokumetteja vai halutaanko tulostimella tulostaa myös valokuvia. Myös tulosteiden määrällä on merkitystä. Kannattaa myös pohtia tuleeko tulostin satunnaiseen käyttöön vai onko laite jatkuvassa käytössä.

Mustesuihku vai laser?

Tulostimia on kahdenlaisia, mustesuihkutulostimia ja lasertulostimia. Mustesuihkutulostimella voi tulostaa värillisiä dokumentteja ja ne ovat yleisesti hankintahinnaltaan halvempia. Kuitenkin niiden miinuspuoli on musteen kustannukset ja musteen kuivuminen harvalla käytöllä.

Lasertulostimet taas ovat hankintahinnaltaan hieman kalliimpia ja pääsääntöisesti niillä voi tulostaa vain mustavalkoisia dokumentteja, ellei satsaa kalliseen värilaseriin. Kuitenkin etuna on tulosteiden halvempi hinta ja se, ettei lasertulostin ”kuivu” vaikkei sitä vähään aikaan käyttäisikään.

Pelkkä tulostin vai monitoimilaite?

Jos tulostimen lisäksi on tarvetta myös skannerille ja kopioinnille, kannattaa suoraan ostaa monitoimilaite jossa nämä kaikki ovat samassa. Usein näin onkin. Toki jos tarve on pelkästään valokuvien tulostaminen, tällöin satsata kannattaa nimenomaan valokuvatulostimeen monitoimilaitteen sijaan.

Ominaisuuksia joita vertailla

Tulostimen nopeus on merkittävä tekijä tulostimen valinnassa, jos tulosteita tulee paljon. Satunnaisessa käytössä nopeudella ei ole niinkään merkitystä. Tyypillisesti tulostimet tulostavat muutamia kymmeniä tulosteita minuutissa.

Tarkkuus vaikuttaa tulosteiden laatuun. Tämä ilmoitetaan dpi -luvulla. Suurempi on parempi ja tällä on merkitystä jos halutaan tulostaa mm. valokuvia.

Langattomuus on hyvä lisä tulostimeen, koska tällöin sen ei tarvitse olla suoraan kiinni laitteessa tietyssä sijainnissa. Tällöin tulostaa voi myös esimerkiksi suoraan kännykältä tai muulta verkkoon liitetyltä laitteelta.

Kaksipuoleisuus tai mahdollisuus A3 tulosteisiin on plussaa, jos tällaisia ominaisuuksia kaipaa. Myös 10×15 cm kokoisen paperin syötön mahdollisuus kannattaa varmistaa, jos tarpeen on tulostaa valokuvia.

Mustesuihkutulostimissa on joko yksi väripatruuna kaikille väreille tai kolme erillistä väripatruunaa. Erillisväripatruunan etuna on, että yhden värin loppuessa vaihtaa tarvitsee ainoastaan yksi patruuna kaikkien sijaan. Patruunoita voi myös täyttää, mutta näiden käyttäminen on yleensä hieman ongelmallista tulostimen asetusten kanssa.

Kokonaiskustannus

Tulostimissa korostuu kokonaiskustannusten arvioiminen. Suurin kustannus laitteen sijaan tuleekin helposti itse tulostamisesta. Siksi ei välttämättä kannata valita halvinta mallia, ellei käyttö ole aivan satunnaista. Halvimmat tulostimet tuppaavat käyttämään paljon mustetta tulostukseen ja tulevat siten pitkässä juoksussa kalliiksi, jos käyttöä on paljon.

Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: