Lukulaite e-kirjoille

e-Kirjoja on nykyisellään saatavilla hyvin ja useimmat kirjat löytyvätkin e-kirjoina. Kirjoja voi lukea esimerkiksi tabletilla ja puhelimella. Markkinoilla on kuitenkin saatavilla myös erillisiä lukulaitteita, jotka on suunniteltu vain e-kirjojen lukemiseen. Hintaluokka lukulaitteilla on vajaasta satasesta useampaan sataseen.

Kirjoittajalla on käytössä mm. tabletti, mutta ostin lukulaitteen noin vuosi sitten. Miksi? Lukeminen onnistuu hyvin tabletiltakin, mutta lukulaite on enemmän lukevalle loistava laite, jonka kustannukset ovat suht maltillisia. Ensinnäkin lukulaitteen kuvaruutu on miellyttävä katsella, koska se muistuttaa paperia. Lukeminen ei siis itselläni ainakaan rasita silmiä niin paljon kuin tabletilta lukiessa. Näyttö toimii myös loistavasti myös ulkona ja lukeminen onnistuu myös kirkkaassa säässä.

Toinen merkittävä etu on laitteen akun kesto. Akut lukulaitteissa kestävät useita päiviä kovassakin käytössä. Lukulaitteen voi siis ottaa huoletta reissuun mukaan ja viikon lomalla akkua ei saa tyhjäksi. Lukulaitteet ovat myös pienempiä ja kevyempiä kuin tabletit, joten niitä on miellyttävä käyttää.Miinuspuolena lukulaitteissa on ainakin itselläni ollut se, ettei sitä välttämättä tule kannettua aina mukana samalla tavoin kuin puhelinta. Laitteella ei myöskään voi oikeastaan tehdä muuta kuin lukea, joten välissä tehtävät Google -haut eivät onnistu. Tosin tämän voi laskea plussaksikin, koska tällöin viestit yms. eivät häiritse keskittymistä.

Kirjojen lataus laitteelle on itselleni helppoa, mutta käyttöohjeet tulee lukea. Kirjoja voi ladata tietokoneelta USB -kaapelilla tai vaihtoehtoisesti kirjoja voi lähettää suoraan laitteeseen, jos siinä on wi-fi yhteys.

Huomioitavaa ennen laitteen ostoa

Jos luet kirjoja pimeässä, kannattaa ehdottomasti satsata laitteeseen, jossa on taustavalo. Näyttö itsessään ei ole valaistu, joten pimeässä lukeminen ilman taustavaloa ei onnistu.

Suurin valinta laitteen välillä riippuu millaisia kirjoaja lukee. Jos luet paljon englanninkielistä kirjallisuutta, kannattaa suosia esimerkiksi alan klassikkoa, eli Amazonin Kindleä. Toisaalta jos luet suomenkielistä kirjallisuutta, voi muut lukulaitteet olla hyvä valinta. Esimerkiksi Elisa Kirja on itselleni tullut varsin tutuksi ja lukulaitteeni onkin Elisalta ostettu.

Yksinkertaisuudessaan ongelma lukulaitteissa onkin se, että Amazonista ostettuja kirjoja voi käyttää Amazonin laitteissa (esim. Kindle), mutta nämä taas ei toimi oikeastaan missään muussa lukulaitteessa. Käytännössä muut kuin Amazon käyttävät EPUB -standardia. Mutkat suoraksi voi siis sanoa, että jos ostat Kindlen, Elisan Kirjan käyttäminen ei helposti onnistu ja toisin päin. Valinta on siis tehtävä sen mukaan, mistä ja mitä kirjoja haluaa lukea.

Kirjoittajan oma laite

Itselläni on ollut vuoden päivät käytössä Bookeen Cybook Muse FrontLight -lukulaite, eli kuvan mukainen kapistus:

img_1332

Laite on toiminut hyvin ja olen siihen ollut tyytyväinen. Tosin muita lukulaitteita en aikaisemmin ole omistanut, joten vertailua siten on hankala tehdä. Akku tuossa kestää ikuisuuden ja silmille tuo on paljon armeliaampi kuin pädiltä lukeminen.

Miinuksena esimerkiksi puhelin kautta lukuun on se, että laite ja puhelin eivät synkkaudu, joten en voi lukea kirjaa A lukulaitteella ja jatkaa lukemista puhelimella. Käytännössä kirjaa A luen siis lukulaitteella ja kirjaa B puhelimella tai pädillä.

Valinta osui tuohon, koska luen enimmäkseen kotimaista kirjallisuutta. Ei-kotimaiseen kirjallisuuteen löytyy todella paljon kirjoja Amazonista, joten silloin valintani olisi ollut Kindle. Näitä kuitenkin luen pädiltä Kindlen apsilla. Lisäksi Kobon Aura One on testien mukaan todella hyvä laite, joskin samalla kalliimpi.

Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: